Siirry sisältöön

JOS LÄHESTYN, ÄLÄ SÄIKÄHDÄ, SIIHEN ON JOKIN SYY

Kuulen usein kysyttyvän, että mitä eroa on rekrytoinnilla ja suorahaulla (headhunting). Niitä on se verran paljon, että niistä voisi kirjoittaa helposti vaikka kirjan. Kuitenkin yksi asia, jossa on huomattavia eroja, on hakijoiden tai potentiaalisten ehdokkaiden odotukset. Siinä missä perinteisessä rekrytointiprojektissa hakijat yleensä tyytyvät siihen, mitä heille ollaan tarjoamassa tai mitä ollaan hakemassa, suorahakuprojektissa tilanne on täysin erilainen.

Yleisesti ottaen suurimmat erot syntyvät jo asetelmassa. Perinteisessä rekrytointiprojektissa hakijat itse hakevat vapaana olevaa tehtävää. Yleensä taustalla on se, että he haluavat nykyisestä työpaikastaan pois tai että heillä ei tällä hetkellä ole työpaikkaa. Headhunting-projektissa taas suorahakukonsultti lähestyy potentiaalisia ehdokkaita ja tarjoaa heille jotain parempaa, mitä heillä tällä hetkellä on.

Ja tuossa tulee se isoin asia. Harvoin tai paremmin sanottuna en ole koskaan nähnyt, että joku lähtisi vaihtamaan työpaikkaa ihan vaan vaihtamisen ilosta. Jos henkilöllä on kaikki hyvin nykyisessä työpaikassaan, täytyy seuraavien kolmen asian olla kunnossa, jotta hänet voidaan saada liikahtamaan jonkun toisen yrityksen palkkalistoille:

– Uusi tehtävä on selkeä steppi eteenpäin uralla (tai siihen on mahdollisuus olemassa)

– Uusi tehtävä ja yritys tarjoaa mahdollisuuden kehittyä ammatillisesti

– Uudessa tehtävässä on nähtävissä parannus edelliseen, tälläisiä voi olla esim. työmatka tai työaika, lomien sovittelu…

Mikäli potentiaalisella ehdokkaalla on kaikki erittäin hyvin nykyisessä työpaikassa, on häntä aika mahdotonta saada liikutettua ilman, että nuo kaikki eivät täyty. On toki mahdollista, että henkilö ei ole aktiivisesti hakemassa töitä, mutta ei ole täysin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, muuttuu silloin ”tehtävä” jo dramaattisesti. Ja nämä ovat juuri ne henkilöt, joihin headhuntereiden avulla päästään tehokkaasti kiinni ja saadaan molempia osapuolia mielyttävä lopputulos.

Sitäkin myös tapahtuu ja on nähty, että pelkkä huomattavasti parempi korvaus työstä saa aikaan muutokseen. Tosin silloin ei vaihdos ole välttämättä hirveän kestävällä pohjalla. Kun taas kyseessä olevan henkilön puhelin joku päivä soi, voi työpaikka vaihtua nopeastikin paremman tarjouksen myötä. Tottakai suurempi korvaus ymmärrettävästi houkuttaa, mutta sen ei saa olla ainut motiivi.

Nämä ovat myös asioita, joita käyn asiakkaiden kanssa läpi ennen uutta headhunting-projektia, jotta kaikki varmasti ymmärtäisivät projektin lähtökohdat. Varsinkin sellaisten asiakkaiden kanssa, jotka eivät ole tottuneet käyttämään suorahakua, on tähän keskusteluun syytä käyttää suhteellisen paljon aikaa, koska sillä vältytään monelta ongelmalta tai väärinkäsitykseltä tulevaisuudessa.

Väitän edelleen, että Tekijöille on Töitä tarjolla.

Saku

”Hedhuntteri ja rekrymies”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.